Wigilijna kapusta z grzybami

 

Kapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna🙂 To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tanie i łatwe do przygotowania, choć nieco czasochłonne, ponieważ długo się gotuje. Kapusta z grzybami najczęściej bywa podawane samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki się przegryzą i bardziej zyska na smaku. Jeśli po Wigilii zostanie Ci nadmiar kapustki, możesz ją śmiało zamrozić🙂

 

Polecam też…

** Barszcz czerwony czysty

** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej

** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym

 

 

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz i szczypta cukru

 

Grzyby włóż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw na minimum 3 godziny lub najlepiej na noc, by namokły. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki lub paseczki. Zalewę po grzybach przelej do rondla, wrzuć lekko posiekaną kapustę, liście laurowe, ziela angielskie oraz wlej dodatkowo 1,5 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu, aż kapusta stanie się miękka (około 1h). Jeśli w czasie gotowania, woda wyparuje, dolej trochę świeżej. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Przełóż ją do rondla z kapustą i dodaj także grzyby. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje.

 

 

😃😃😃

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *