Zapiekanka z cukinią

 

Bardzo fajna zapiekanka z cukinią i żółtym serem – lekka, delikatna, bardzo smaczna🙂 Możesz ją podać samodzielnie, ale świetna jest również z sosem czosnkowym, pomidorowym, surówką lub sałatką obiadową. Zjedz na śniadanie, obiad lub kolację! Zabierz do pracy! Podaj gościom!🙂

 

 

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 150 g żółtego sera
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki siekanego koperku
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki oleju, oliwy lub masła

 

Cebulę pokrój i zeszklij na patelni – odstaw do przestudzenia. Cukinię i ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj posiekany koperek i cebulę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Przelej je do cukinii – całość wymieszaj doprawiając solą i pieprzem. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej olejem. Łyżką wyrównaj powierzchnię. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku, przez około 40-50 minut, aż się zarumieni.

 

Jeśli chcesz, dodaj też… boczek, kiełbasę, szynkę, pieczarki, suszone pomidory, zioła (włoskie, prowansalskie).

Do pieczenia użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 21×21 cm.

 


 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *