To pyszny i bardzo prosty sposób na żeberka😉 Mięsko wychodzi miękkie, soczyste i aromatyczne. Lekko słodki sos pysznie oblepia kawałki mięsa. Mniam!😉 Do przygotowania potrzeba niewiele składników – wystarczą żeberka, butelka Karmi, cebula i kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem, kaszami, kopytkami, kluskami śląskimi.
Składniki na 4-5 porcji:
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
- 400 ml piwa karmelowego
- 2 cebule
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- przyprawa do żeberek (opcjonalnie mieszanka soli oraz słodkiej i ostrej papryki mielonej)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Żeberka umyj i osusz. Z obu stron obficie obsyp mięso przyprawą, wetrzyj ją dłońmi i porozcinaj na mniejsze kawałki (z jedną lub dwiema kostkami). Obsmaż je, a następnie przełóż żeberka do rondelka. Na tym samym oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Również przełóż ją do rondla wraz z tłuszczem z patelni. Wlej piwo, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem około 1 godzinę mieszając od czasu do czasu. Po godzinie mięso powinno być już miękkie. Posmakuj sosu i ewentualnie dopraw go dodatkowo solą oraz pieprzem. Smacznego!😉
W czasie gotowania nie było potrzeby dolewania wody lub piwa. Karmi wlane na początku gotowania z czasem staje się gęstsze i zamienia się w smakowity sos.