Ziemniaki z kiełbasą pieczone w rękawie

 

To po prostu TANIE-DANIE – sprytny sposób na przyrządzenie obiadu lub kolacji😊 Smaczne, sycące i nie wymagające zbyt wiele pracy. Jest świetnym rozwiązaniem dla osób, którym brakuje czasu na stanie przy garach. Wystarczy jedynie pokroić składniki, włożyć do woreczka razem z przyprawami i upiec. Gotowe danie można dopełnić podając np. kefir, keczup, sos czosnkowy lub surówkę.

 

 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g cienkiej kiełbasy np. śląskiej, podwawelskiej
  • cebula średniej wielkości
  • przyprawy: szczypta soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, łyżeczka ziół prowansalskich

 

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę (najlepiej o bokach 1-2 cm). Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki wrzuć do foliowego rękawa lub woreczka do pieczenia. Dodaj zioła i przyprawy. Zepnij spinaczem i poobracaj woreczek w dłoniach, by przyprawy pokryły wszystkie składniki. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *