Zupa fasolowa z kiełbasą (z suszonej fasoli)

 

Smaczna klasyczna zupka z suszonej fasoli🙂 Wbrew pozorom jest bardzo łatwa do przygotowania. Kilka godzin przed planowanym gotowaniem należy zalać fasolę wodą, by napęczniała… a później już tylko ugotować z pozostałymi składnikami. Dodatek warzyw i kiełbasy sprawia, że zupa jest pożywna i sycąca.

 

 

Składniki (na 3-litrowy rondel):

  • 1  szklanka suchej fasoli białej
  • 200 g kiełbasy np. podwawelskiej, wiejskiej, śląskiej
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

 

Fasolę wsyp do rondla i zalej na zimną tak, by ją pokryła. Pozostaw na noc – przez ten czas fasola wchłonie wodę i podwoi swoją objętość. Następnego dnia odlej wodę z fasoli (by pozbyć się toksyn) i wlej ok. 2 litry bulionu lub świeżej wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe – gotuj przez 30 minut. W tym czasie na maśle podsmaż kiełbasę z cebulą. Do fasoli dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, odlej 2 czerpaki zupy, zmiksuj blenderem i wlej z powrotem do rondla (to nieco zagęści zupę). Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, kiełbasę z cebulą oraz majeranek. Do smaku dopraw solą oraz pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.

 

Lubię, gdy fasolowa jest lekko zagęszczona, dlatego pod koniec  gotowania odejmuję dwa czerpaki warzyw, miksuję je i wlewam ponownie do zupy. Jeśli nie lubisz, możesz wcale nie zagęszczać lub… zagęścić jednym z poniższych sposobów.

 

Jak zagęścić fasolową???

1. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę mąki rozmieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody.

2. Na koniec gotowania wsyp do rondla 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszaj.

3. Przed końcem gotowania dodaj zasmażkę – na patelni rozpuść łyżkę masła, podsmaż  na nim płaską łyżkę mąki, następnie rozmieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody i przelej do gotującej się zupy.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *