Smaczna klasyczna zupka z suszonej fasoli🙂 Wbrew pozorom jest bardzo łatwa do przygotowania. Kilka godzin przed planowanym gotowaniem należy zalać fasolę wodą, by napęczniała… a później już tylko ugotować z pozostałymi składnikami. Dodatek warzyw i kiełbasy sprawia, że zupa jest pożywna i sycąca.
Składniki (na 3-litrowy rondel):
- 1 szklanka suchej fasoli białej
- 200 g kiełbasy np. podwawelskiej, wiejskiej, śląskiej
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Fasolę wsyp do rondla i zalej na zimną tak, by ją pokryła. Pozostaw na noc – przez ten czas fasola wchłonie wodę i podwoi swoją objętość. Następnego dnia odlej wodę z fasoli (by pozbyć się toksyn) i wlej ok. 2 litry bulionu lub świeżej wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe – gotuj przez 30 minut. W tym czasie na maśle podsmaż kiełbasę z cebulą. Do fasoli dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, odlej 2 czerpaki zupy, zmiksuj blenderem i wlej z powrotem do rondla (to nieco zagęści zupę). Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, kiełbasę z cebulą oraz majeranek. Do smaku dopraw solą oraz pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.
Lubię, gdy fasolowa jest lekko zagęszczona, dlatego pod koniec gotowania odejmuję dwa czerpaki warzyw, miksuję je i wlewam ponownie do zupy. Jeśli nie lubisz, możesz wcale nie zagęszczać lub… zagęścić jednym z poniższych sposobów.
Jak zagęścić fasolową???
1. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę mąki rozmieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody.
2. Na koniec gotowania wsyp do rondla 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszaj.
3. Przed końcem gotowania dodaj zasmażkę – na patelni rozpuść łyżkę masła, podsmaż na nim płaską łyżkę mąki, następnie rozmieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody i przelej do gotującej się zupy.