Zwykle moje cukiniowe zupy wyglądały tak, że do gara wrzucałam kawałki cukinii razem z miksem innych warzyw. Tym razem po raz pierwszy postanowiłam zrobić krem z cukinii. Zupa się udała znakomicie – gęściutka, kremowa, pyszna🙂 Wspaniale smakuje z pieczywem, ale też polecam chrupiące grzanki oraz prażone ziarna dyni i słonecznika.
Skład na rondel 2,5 l:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1,5 litra bulionu
- 2 średnie cebule
- 2-3 ziemniaki średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Obraną cebulę pokrój i zeszklij na maśle (na patelni lub od razu w rondlu, jeśli ma grube dno). Do rondla wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cukinię, zalej bulionem i zagotuj. Gotuj ok. 20 minut, następnie zmiksuj blenderem na krem (no chyba że masz termomix🙂). Pod koniec dopraw solą oraz pieprzem oraz dodaj śmietankę.
.
Rady:
1. Do podania: pieczywo, grzanki, pestki dyni, ziarna słonecznika, siekana natka pietruszki lub koperek, pokruszony ser feta.
2. Bulion możecie przygotować wedle swojego uznania:
- na kostkach rosołowych,
- warzywny (na włoszczyźnie z dodatkiem ziół np. natki pietruszki, lubczyku, liści selera, tymianku, czosnku, ziela angielskiego),
- mięsny (np. na udkach drobiowych, skrzydełkach, porcjach rosołowych, żeberkach wieprzowych).