Zupa ogórkowa klasyczna

Pyszna zdrowa zupa! W sezonie jesienno-zimowym na pewno nie jeden raz pojawi się na naszych stołach. Doskonale krzepi, dodaje energii i rozgrzewa w chłodne dni🙂

 

Składniki na rondel 2,5 l:

  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 500 g kiszonych ogórków
  • 1-2 kości rosołowe (np. wołowe) lub 300 g żeberek
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • sól i pieprz

 

Kości opłucz, włóż do dużego garnka, zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zbierz pianę gromadzącą się na wierzchu (szumowiny), dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj 20 minut. W tym czasie  obierz i pokrój w kostkę marchewki oraz ziemniaki.  Wrzuć do rondla. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do zupy pod koniec gotowania. Przypraw solą i pieprzem. Rondel zdejmij z ognia. Śmietanę wymieszaj z chochlą gorącego wywaru i dodaj do zupy. Smacznego!

Po dodaniu śmietany nie trzeba zupy ponownie gotować – zmniejsza to ryzyko, że podczas gotowania śmietana się zwarzy.

 

Rady:
1. Jeśli lubisz, dodaj też… seler, pietruszkę, koperek, pora, cebulę, czosnek.

2. Szumowiny (szumy, burzyny) to nic innego, jak ścięte drobiny białka z gotowanych składników. Gromadzą się na powierzchni wywaru w czasie gotowania pod postacią mętnej piany. Nie szkodzą na zdrowie, ale wyławia się je, by zupa nie była mętna (klarowna zupa ma ładniejszy wygląd). Ja zwykle zbieram szum łyżką cedzakową.

3. Zupę można gotować też na… kościach schabowych, żeberkach wieprzowych, kościach rosołowych (drobiowych, wieprzowych, wołowych), skrzydełkach lub udkach drobiowych, golonce wieprzowej, boczku wędzonym, kostkach rosołowych np. Knorr, na wywarze warzywnym lub grzybowym itp. 

 

😃😃😃

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *