Tym, którzy są przyzwyczajeni do klasycznej pomidorowej z ryżem lub makaronem, polecam małą odmianę, czyli zupę pomidorową z warzywami😊 Jadałam taką w dzieciństwie. Zdrowa zupka, która dostarcza wiele witamin i jest pożywna.
Składniki na 2,5-litrowy rondel:
- 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) (ewentualnie 300-400 ml przecieru pomidorowego lub 150 g koncentratu pomidorowego)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- 2-3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu lub wody
- łyżka oliwy, oleju lub masła
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- szczypta ostrej papryki mielonej lub pieprzu
- sól
- gęsta śmietana 18% do podania
Obierz i pokrój marchewkę, korzeń pietruszki, seler oraz ziemniaki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę – zeszklij. Wlej bulion. Dodaj pozostałe warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Dorzuć pomidory oraz przyprawy. Trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut i gotowe. Podawaj z kleksem gęstej śmietany.
Jeżeli pomidory dodasz na początku gotowania, wywar stanie się kwaśny – ryzykujesz wtedy, że warzywa się nie ugotują i pozostaną twarde.