Zupa pomidorowa z warzywami

Tym, którzy są przyzwyczajeni do klasycznej pomidorowej z ryżem lub makaronem, polecam małą odmianę, czyli zupę pomidorową z warzywami😊 Znam ją z dzieciństwa. Tak wyglądała typowa pomidorowa gotowana przez moją babcię. Zdrowa zupka, która dostarcza wiele witamin i jest pożywna.

 

Inne zupy…

** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem

** Zupa Kartoflanka

** Zupa pieczarkowa

** Zupa ryżowa

 

Składniki na 2,5-litrowy rondel:

  • 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) (ewentualnie 300-400 ml przecieru pomidorowego lub 150 g koncentratu pomidorowego) 
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu lub wody
  • łyżka oliwy, oleju lub masła
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta ostrej papryki mielonej lub pieprzu
  • sól
  • gęsta śmietana 18% do podania

 

Obierz i pokrój marchewkę, korzeń pietruszki, seler oraz ziemniaki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę – zeszklij. Wlej bulion. Dodaj pozostałe warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Dorzuć pomidory oraz przyprawy. Trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut i gotowe. Podawaj z kleksem gęstej śmietany.

 

Jeżeli pomidory dodasz na początku gotowania, wywar stanie się kwaśny – ryzykujesz wtedy, że warzywa się nie ugotują i pozostaną twarde.

 

😃😃😃

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *