Domowa smaczna zupa na rosołku🙂
Dziś polecam lekką zupę z ryżem🙂 Jest pożywna, smaczna, niedroga, a przy tym delikatna dla żołądka. Chyba najczęściej bywa gotowana przez mamy swoim małym pociechom, a także osoby na diecie lekkostrawnej. Idealna na żołądek zmęczony imprezą lub świątecznym obżarstwem, a także wymagający regeneracji po grypie żołądkowej.
Skład na rondel 2,5 litra:
- 1 porcja rosołowa drobiowa
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 marchewki
- 1 kawałek selera
- 3 średnie ziemniaki
- 100 g białego ryżu (ok. 1/2 szklanki)
- sól i pieprz
- siekany koperek lub pietruszka
Porcję rosołową włóż do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Usuń szumowiny gromadzące się na powierzchni, a następnie wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. W międzyczasie obierz i pokrój marchewki, seler oraz ziemniaki – dodaj je do rondla razem z ryżem. Całość przemieszaj łyżką i gotuj przez kolejne 15 minut. Na koniec wrzuć posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ryżanka to zupa na bazie rosołu. Do jej przygotowania możesz użyć też… udek lub podudzi drobiowych, skrzydełek, korpusu, ćwiartki kurczaka.