Zupa ryżowa

Domowa smaczna zupa na rosołku🙂

Dziś polecam lekką zupę z ryżem🙂 Jest pożywna, smaczna, niedroga, a  przy tym delikatna dla żołądka. Chyba najczęściej bywa gotowana przez mamy swoim małym pociechom, a także osoby na diecie lekkostrawnej. Idealna na żołądek zmęczony imprezą lub świątecznym obżarstwem, a także wymagający regeneracji po grypie żołądkowej.

 

 

Skład na rondel 2,5 litra:

  • 1 porcja rosołowa drobiowa
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 100 g białego ryżu (ok. 1/2 szklanki)
  • sól i pieprz
  • siekany koperek lub pietruszka

 

Porcję rosołową włóż do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Usuń szumowiny gromadzące się na powierzchni, a następnie wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. W międzyczasie obierz i pokrój marchewki, seler oraz ziemniaki – dodaj je do rondla razem z ryżem. Całość przemieszaj łyżką i gotuj  przez kolejne 15 minut. Na koniec wrzuć posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Ryżanka to zupa na bazie rosołu. Do jej przygotowania możesz użyć też… udek lub podudzi drobiowych, skrzydełek, korpusu, ćwiartki kurczaka.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *