Zupa ryżowa

Domowa smaczna zupa na rosołku🙂

Dziś polecam lekką zupę z ryżem🙂 Jest pożywna, smaczna, niedroga, a  przy tym delikatna dla żołądka. Chyba najczęściej bywa gotowana przez mamy swoim małym pociechom, a także osoby na diecie lekkostrawnej. Idealna na żołądek zmęczony imprezą lub świątecznym obżarstwem, a także wymagający regeneracji po grypie żołądkowej.

 

 

Skład na rondel 2,5 litra:

  • 1 porcja rosołowa drobiowa
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 100 g białego ryżu (ok. 1/2 szklanki)
  • sól i pieprz
  • siekany koperek lub pietruszka

 

Porcję rosołową włóż do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Usuń szumowiny gromadzące się na powierzchni, a następnie wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. W międzyczasie obierz i pokrój marchewki, seler oraz ziemniaki – dodaj je do rondla razem z ryżem. Całość przemieszaj łyżką i gotuj  przez kolejne 15 minut. Na koniec wrzuć posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Ryżanka to zupa na bazie rosołu. Do jej przygotowania możesz użyć też… udek lub podudzi drobiowych, skrzydełek, korpusu, ćwiartki kurczaka.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *