Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem

 

Lekko kwaśna aromatyczna zupa z mięsną wkładką – doskonała zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół🙂 Możesz przygotować ją w sposób tradycyjny z samą kiełbasą lub dodać warzywa, by była bardziej pożywna i sycąca. Jest świetna do odgrzewania – jeśli żyjesz w biegu i brakuje Ci czasu, możesz ugotować taki żurek nawet na 2 dni🙂

 

Polecam też…

** Barszcz biały bez zakwasu

** Jajka w majonezie

** Jajka po polsku

 


 

Składniki na 3-litrowy rondel:

  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 300 g białej kiełbasy
  • 200 g kiełbasy w lasce np. śląska, podwawelska (można pominąć i dać więcej białej)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • do podania jajka na twardo

 

Do rondla włóż białą kiełbasę (w całości, bez krojenia), liście laurowe i ziele angielskie, wlej 2 litry wody i zagotuj (gotuj ok. 15-20 minut). W tym czasie na patelni zacznij podsmażać boczek pokrojony w kostkę (powinno się wytropić trochę tłuszczu). Dodaj pokrojoną cebulę i kiełbasę. Całość smaż, aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni przełóż do rondla i gotuj przez 10 minut. Na koniec dodaj majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i wlej zakwas. W kubeczku wymieszaj śmietanę z mąką (używam widelca, by rozbić grudki) oraz chochlą gorącej zupy, a następnie przelej całość do rondla. Gotując się po chwili lekko zgęstnie. Dopraw solą i pieprzem. Białą kiełbasę wyłów, pokrój na kawałki i wrzuć z powrotem do rondla. Możesz też porozkładać do talerzy razem z jajkiem, zalać zupą i podać na stół.

 

Do żurku można dodać… suszone grzyby, 2 łyżki chrzanu, włoszczyznę, a po wierzchu posypać natką pietruszki.

By zupa była bardziej sycąca i pożywna, wraz z białą kiełbasą ugotuj również warzywa – ziemniaki, marchewkę, seler korzeniowy, korzeń pietruszki.

Ostudzony żurek możesz przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) do 3 dni. Po wyłowieniu dodatków (jajek, mięsa, warzyw) nadaje się do zamrożenia w szczelnie zamkniętym pojemniku – czas przechowywania do 30 dni.

 

 

 

 

😃😃😃

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *