- to słodki aromatyczny dodatek do ciast, deserów, porannych płatków śniadaniowych lub owsianki,
- nie zawiera barwników, konserwantów, ani sztucznych aromatów,
- kandyzowanie jest dobrym powodem, by nie wyrzucać skórek do śmieci.
Składniki:
- skórka z 5 pomarańczy
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
Pomarańcze dobrze wyszoruj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Odkrój ich białą warstwę (ta warstwa nazywa się albedo). Przełóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez 15 minut. Przełóż do durszlaka, pozostaw do ostygnięcia. Pokrój ją w drobną kosteczkę lub cienkie paseczki. Przełóż z powrotem do rondelka. Dodaj wodę i cukier – gotuj na wolnym ogniu, aż skórka stanie się pół przezroczysta (około 40-50 min), a syrop się wygotuje. Zdejmij rondel z ognia. Skórkę rozłóż na papierze do pieczenia, pozostaw na kilka godzin do przeschnięcia. Po tym czasie przełóż do słoiczka i szczelnie zamknij – przechowuj w lodówce do 6 miesięcy.
Skórka kandyzowana nadaje się do mrożenia.
Kandyzowanie to konserwowanie owoców poprzez długotrwałe lub wielokrotne smażenie w syropie.
Do przygotowania syropu używaj cukru i wody w proporcji 1:1.
Po zjedzeniu pomarańczy, skórkę można zamrozić i wykorzystać do kandyzowania, gdy nazbiera się ich więcej.