• surówka podobna do tej z chińskiej restauracji,
  • tania, smaczna, łatwa,
  • dobra do obiadu i potraw z grilla.

 

Składniki:

  • pół główki białej kapusty (około 300-400g)
  • duża marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego lub ryżowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

W garnku umieść olej, ocet, cukier i sól. Zagotuj – po 2 minutach zdejmij z ognia. Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszaj w dużej misce, wlej zalewę (może być gorąca lub ostudzona). Odstaw na minimum dwie godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem