- prosty pomysł na smażoną cukinię,
- smaczna i szybka w przygotowaniu,
- idealna na obiad, kolację lub przekąskę.
Składniki:
- 1 młoda cukinia (około 400g)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- olej do smażenia
W misce wymieszaj jajka i mleko, a później mieszając powoli wsyp mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, by nie spływało z krążków. Cukinię obierz ze skórki i pokrój na krążki o grubości ok. 0,5-1 cm. Każdy krążek zanurz w cieście i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.
Idealna na obiad z surówką i ziemniakami lub na przekąskę z dodatkiem keczupu lub sosu czosnkowego.
Do ciasta naleśnikowego można dodać ulubione zioła i przyprawy, np. curry, mieloną paprykę, zioła prowansalskie.