• prosty pomysł na smażoną cukinię,
  • smaczna i szybka w przygotowaniu,
  • idealna na obiad, kolację lub przekąskę.

 

Składniki:

  • 1 młoda cukinia (około 400g)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

W misce wymieszaj jajka i mleko, a później mieszając powoli wsyp mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, by nie spływało z krążków. Cukinię obierz ze skórki i pokrój na krążki o grubości ok. 0,5-1 cm. Każdy krążek zanurz w cieście i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

Idealna na obiad z surówką i ziemniakami lub na przekąskę z dodatkiem keczupu lub sosu czosnkowego.

Do ciasta naleśnikowego można dodać ulubione zioła i przyprawy, np. curry, mieloną paprykę, zioła prowansalskie. 

STRONA GŁÓWNA