• to świetna pasta do pieczywa oraz nadzienie do wielu potraw,
  • smaczny, łatwy i bardzo zdrowy,
  • dobry do pierogów, pasztecików, nadziewania pampuchów lub pyz.

 

Składniki:

  • 200g zielonej soczewicy (1 szklanka)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Soczewicę wsyp do wrzącej wody – gotuj przez około 20 minut aż do miękkości. Następnie przecedź i odstaw. Cebulkę pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju razem z pokrojonym czosnkiem. Soczewicę i cebulę rozdrobnij na pastę – zmiel je maszynką do mielenia lub włóż do kielicha blendera i zmiksuj. Na koniec dopraw do smaku i dobrze wymieszaj – przechowuj w lodówce do 3 dni. 

STRONA GŁÓWNA