Kapuśniak z kiszonej kapusty

Pyszna kwaśna zupa z warzywami, kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem😉 Idealna na jesienny lub zimowy posiłek dla całej rodziny, zarówno na obiad jak i na kolację. Dodatek wędzonego boczku bardzo wzbogaca smak – jeżeli zupa ma być dla wegetarian, po prostu go pomiń. Smak zupy będzie nieco inny, ale i tak posmakuje Tobie i Twoim domownikom😋

 

Składniki na około 3 litry zupy:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • pietruszka
  • 200-300 g kapusty kiszonej
  • 100-150 g wędzonego boczku
  • cebula
  • 2 listki laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2,5 litra wody lub bulionu
  • sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy)
  • łyżka masła (ewentualnie oleju lub oliwy)
  • łyżeczka majeranku

 

Przygotuj patelnię i rondel. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż boczek i cebulę pokrojone w drobną kosteczkę. Dodaj odciśniętą kapustę (lekko pokrój ją nożem) – całość przykryj pokrywką i duś przez 10 minut na niedużym ogniu. Do rondla wlej wodę, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę i ziemniaki). Gotuj przez około 15 minut. Dodaj kapustę z patelni i majeranek – gotuj dalej przez około 10 minut. Na koniec dopraw do smaku i po chwili zdejmij rondel z ognia.

 

Jeśli lubisz, podaj zupę z kleksem kwaśnej śmietany lub słodką śmietanką.

Nie wkładaj kapusty do rondla na początku gotowania, ponieważ warzywa pozostaną twarde (w kwaśnym wywarze się nie ugotują).

 

 

 

Inne ZUPY:

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *