- pyszna zdrowa zupa z warzywami,
- w sam raz na obiad lub kolację,
- można ją podać z ulubionym dodatkiem, np. makaronem lub ryżem.
Składniki (na około 1,5 litra):
- mała cukinia (około 200 g)
- cebula
- pęczek koperku
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- sól i pieprz
- 100 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30%
- ugotowany makaron do podania
Cukinię i cebulę pokrój na mniejsze części, wrzuć do rondelka, zalej 500 ml wody i zagotuj. Gotuj około 10 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietankę i pół pęczka posiekanego koperku – zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję. W drugim rondlu umieść pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Wlej 1 litr wody, całość zagotuj – gotuj przez 15 minut. Następnie wlej zmiksowaną cukinię, dodaj resztę posiekanego koperku i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zupę dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Zamiast makaronu, można przygotować zupę z… ziemniakami, klopsikami, tortellini, kluseczki, ryżem.