• pyszna zdrowa zupa z warzywami,
  • w sam raz na obiad lub kolację,
  • można ją podać z ulubionym dodatkiem, np. makaronem lub ryżem.

 

Składniki (na około 1,5 litra):

  • mała cukinia (około 200 g)
  • cebula
  • pęczek koperku
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • sól i pieprz
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30%
  • ugotowany makaron do podania
Cukinię i cebulę pokrój na mniejsze części, wrzuć do rondelka, zalej 500 ml wody i zagotuj. Gotuj około 10 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietankę i pół pęczka posiekanego koperku – zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję. W drugim rondlu umieść pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Wlej 1 litr wody, całość zagotuj – gotuj przez 15 minut. Następnie wlej zmiksowaną cukinię, dodaj resztę posiekanego koperku i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zupę dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z ugotowanym makaronem.

Zamiast makaronu, można przygotować zupę z… ziemniakami, klopsikami, tortellini, kluseczki, ryżem.

STRONA GŁÓWNA