- zdrowy, pyszny, owocowy napój,
- smakuje na ciepło i na zimno,
- idealny na co dzień oraz na wigilijny stół,
- można go przygotować nawet dzień przed podaniem.
Składniki na 4 litry napoju:
- 500g mieszanki suszonych owoców (np. jabłek, gruszek, śliwek, moreli, rodzynek, żurawiny)
- 4 litry zimnej wody
- miód lub cukier do smaku
- sok z cytryny
- opcjonalnie laska cynamonu
- opcjonalnie kilka goździków
- opcjonalnie gwiazdka anyżu
Suszone owoce umyj (większe kawałki możesz przekroić na połówki). Włóż je do dużego garnka, zalej wodą i pozostaw na około pół godziny (można też włożyć anyż, laskę cynamonu lub goździki). Całość zagotuj – gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. Garnek odstaw na minimum godzinę, by kompot nabrał smaku. Podawaj go na ciepło lub na zimno.