• zdrowy, pyszny, owocowy napój,
  • smakuje na ciepło i na zimno,
  • idealny na co dzień oraz na wigilijny stół,
  • można go przygotować nawet dzień przed podaniem.

 

Składniki na 4 litry napoju:

  • 500g mieszanki suszonych owoców (np. jabłek, gruszek, śliwek, moreli, rodzynek, żurawiny)
  • 4 litry zimnej wody
  • miód lub cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie laska cynamonu
  • opcjonalnie kilka goździków
  • opcjonalnie gwiazdka anyżu

Suszone owoce umyj (większe kawałki możesz przekroić na połówki). Włóż je do dużego garnka, zalej wodą i pozostaw na około pół godziny (można też włożyć anyż, laskę cynamonu lub goździki). Całość zagotuj – gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. Garnek odstaw na minimum godzinę, by kompot nabrał smaku. Podawaj go na ciepło lub na zimno.

STRONA GŁÓWNA