Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Pyszne danie z makaronem i tuńczykiem – jest proste i szybkie do zrobienia😉 W sam raz na obiad lub kolację. Do przygotowania można użyć makaronu zwykłego lub bezglutenowego, np. z soczewicy, kukurydzy lub zielonego groszku.

 

 

Składniki (dla 2 osób):

  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju (około 150 g)
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • świeża natka pietruszki
  • 200 g makaronu

 

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odlej wodę i odstaw. Z tuńczyka częściowo odlej sos. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj tuńczyka, śmietankę oraz przyprawy – duś przez chwilę mieszając (gotując się śmietanka będzie gęstnieć). Dodaj makaron i posiekaną natkę pietruszki, dobrze wymieszaj. Po 2-3 minutach zdejmij z ognia. Podawaj na ciepło.

 

Do dekoracji: natka pietruszki, bazylia, kapary, zielone lub czarne oliwki, starty ser (np. parmezan, gouda).

 

 

 

Pomysły na makaron:

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *