- smaczny drobno posiekany łosoś z dodatkami i przyprawami,
- do przygotowania w kilka chwil,
- idealne na przekąskę, na kolację lub dla gości.
Składniki na 2-3 porcje:
- 200g wędzonego łososia
- 1/2 średniej cebuli
- 2 małe ogórki gruntowe lub kawałek szklarniowego
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- sok z połówki cytryny
Łososia, cebulę, ogórek i koperek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, oliwę oraz pieprz i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce.
Można użyć wędzonego lub surowego łososia, bądź połączyć oba mięsa „pół na pół”.
Do dekoracji polecam: kiełki, natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, ziarna sezamu lub czarnuszki.
Jeśli lubisz, możesz zaostrzyć smak tatara dodatkiem musztardy lub chrzanu.