Łatwe i szybkie muffinki czekoladowe, które udadzą się każdemu! W przygotowaniu nie ma żadnej trudności – wystarczy wymieszać składniki łyżką, przelać do foremek i upiec. Są świetnym rozwiązaniem, gdy na szybko musisz przygotować coś słodkiego… dla siebie …dla rodziny …dla gości …na święta. Dla jeszcze smaczniejszego efektu, przed pieczeniem możesz dodać do ciasta garść siekanych orzechów, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady.
Składniki na około 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorzkiego kakao
W jednej misce wymieszaj łyżką suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajko, mleko, olej (użyj łyżki lub rózgi do ubijania). Do suchych składników przelej mokre i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji (nie trzeba zbyt długo mieszać). Gotową masę nakładaj łyżką do foremek. Ja używam silikonowych, ale możesz użyć formy stalowej lub dodatkowo włożyć w nie papierowe papilotki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone muffiny możesz udekorować kremem do tortów, posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
Super przepis, prosty, bez widziwiania, a muffinki pyszne
Dziękuję, bardzo mi miło;)