Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak z ananasem i kukurydzą w sosie słodko-kwaśnym – idealnie pasuje do ryżu😉 Danie dobre na obiad lub kolację. Jest szybkie w przygotowaniu – wystarczy jedynie 20 minut. Spokojnie mogą je zjeść osoby „nie trawiące” pszenicy lub glutenu.

 

 

Składniki:

  • 500g piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 5 krążków ananasa z puszki wraz z syropem
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 90g koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sos sojowy lub sól
  • ostra papryka mielona

 

Na patelni rozgrzej tłuszcz – podsmaż kurczaka pokrojonego w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj połowę syropu z puszki, 1/2 szklanki wody, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pokrojonego w paseczki ananasa. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną, następnie wlej na patelnię. Wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku. 

 

 

 

Pomysły na dania:

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *