Bigos z wolnowaru nie jest szybkim daniem, ale za to pysznym i pełnym składników odżywczych😉 Świetnie będzie smakować z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.
Składniki (2-3 porcje):
- mała główka kapusty (1-1,5kg)
- 300g kiełbasy np. podwawelskiej
- 300g boczku wędzonego
- cebula
- 1-2 marchewki
- puszka krojonych pomidorów (opcjonalnie 300ml przecieru pomidorowego lub passaty)
- ½ płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki
- płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- po 2 listki laurowe i ziela angielskie
- posiekana zielenina (natka pietruszki, koperek)
Poszatkuj kapustę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę, boczek i cebulę pokrój. Wszystkie pokrojone składniki przełóż do wolnowaru, wlej 1,5 szkl wody, dodaj pomidory z puszki i przyprawy (paprykę, sól, listki laurowe i ziele). Ustaw na LOW i gotuj przez 6h.
Pomysły na napoje: