Niewielkie kotleciki zrobione z piersi kurczaka. Smaczne, szybkie w przygotowaniu i niedrogie😉 Można je podawać z ryżem, frytkami i surówką lub zimnym sosem (np, czosnkowym, pomidorowym, curry). W sam raz na obiad, kolację oraz przekąskę. Są idealne na przyjazd gości – mogą nawet kilka godzin marynować się w cieście i czekać na usmażenie.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 większy filet kurczaka (około 250 g)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżka wody lub mleka
- łyżka majonezu
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki soli,
- olej do smażenia
Filety opłucz, osusz, a następnie odkrój niepotrzebne chrząstki i żyłki. Pokrój w poprzek w nieduże kotleciki o grubości 1 cm (możesz je lekko rozbić tłuczkiem – ja tego nie robiłam). W większej misce wymieszaj składniki marynaty, czyli wodę, jajko, majonez, mąkę oraz przyprawy. Kotleciki włóż do marynaty, delikatnie wymieszaj, by się nią pokryły. Odstaw na godzinę lub dłużej (mięso przejdzie przyprawami). Kładź na rozgrzany tłuszcz – smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj zaraz po przygotowaniu jako przekąskę lub element dania obiadowego.
Pomysły na dania:
uwielbiam kotleciki!