To nie jest przepis, tylko raczej pomysł na SUPER SZYBKĄ POLEWĘ CZEKOLADOWĄ🙂
- Jest ekspresowa.
- Zawsze się udaje.
- Bez brudzenia rondelka.
- Bez robienia kąpieli wodnej.
- Tylko z 1 składnika.
To wspaniały ratunek dla zabieganych i tych, którym polewy nie zawsze się udają. Od teraz możesz robić polewy do ciast bez dodatkowego brudzenia rondelków i stania w kuchni. Sposób ten poznałam przed laty, jako sprytny studencki trik i… często go stosuję? Może być szczególnie przydatny w okresie świątecznym, gdy pieczemy wiele ciast (babki, keksy, pierniki, serniki) i brakuje nam czasu na oddzielne przygotowanie polewy na każde z nich.
Wszyscy dobrze wiemy, że czekolada rozpuszcza się pod wpływem wysokiej temperatury, więc… wystarczy rozpuścić kawałki czekolady na cieście i zrobić z nich sprytną polewę. Jak? Oto banalnie prosta instrukcja:
Możesz bez problemu wykorzystać czekoladę… gorzką, mleczną, białą, z wiórkami kokosowymi, z drobnymi kawałkami orzechów. Nie sprawdzą się tutaj czekolady z nadzieniem lub galaretką. Wierzch ciasta możesz udekorować… posypką do ciast, orzechami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów, bakaliami.
W taki oto sposób masz polewę z samej czekolady, bez dodatku masła, margaryny, mleka lub innych dodatków.
Minusy tego sposobu:
- Nie użyjesz go w przypadku ciast z kremami i masami – pod wpływem temperatury rozpłyną się.
- Gdy wstawisz ciasto do lodówki lub w chłodne miejsce, „polewa” stanie się twarda i będzie pękać przy krojeniu. By temu zaradzić, przed wstawieniem w „chłód”, lekko ponacinaj wierzch robiąc rowki. Później według tych nacięć będziesz kroić ciasto na kawałki.
😃😃😃