Gdy makaron się skleja

My Polacy lubimy makarony pod każdą postacią. Jemy je w formie kokardek, świderków, muszelek, łazanek, lasagne, spaghetti i… można by tu wymieniać i wymieniać😉 Suchy i zamknięty w szczelnym opakowaniu nadaje się do długiego przechowywania, nawet przez wiele miesięcy. Za jego pomocą możemy sobie przygotować błyskawiczne danie, ponieważ ugotowanie makaronu zajmuje kilka lub kilkanaście minut😉

 

Jednak co zrobić, by po ugotowaniu makaron się nie sklejał?

 

Oto kilka wskazówek:

  • Makaron zawsze wrzucaj do gotującej się wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Nigdy do zimnej, ponieważ nim zacznie się gotować, wchłonie zbyt dużo wody i się rozgotuje.

 

  • W czasie gotowania makaronu dodaj do wody łyżeczkę oleju, masła lub oliwy. Tłuszcz sprawi, że po ugotowaniu nie będzie się sklejał.

 

  • Do gotującej się wody można dodać trochę soli (1 łyżeczka na litr wody) – poprawi smak makaronu i zapobiegnie sklejeniu się. Ale pamiętajcie, że w samym makaronie już znajduje się sól, więc jeśli dbacie o zdrowe odżywianie, warto z niej zrezygnować🙂

😃😃😃