Jak długo gotować jajka?

Jajka bardzo często pojawiają się w naszej codziennej diecie. W Polsce dostępne są jaja kacze, indycze, gęsie, przepiórcze oraz strusie, ale skupimy się tu na gotowaniu tych najbardziej popularnych, czyli… JAJKACH KURZYCH. Są elementem lub podstawą wielu potraw. Jemy je w kanapkach, z majonezem, w sałatkach, faszerowane oraz dodajemy do zup (np. żurków, barszczy). Dlatego przypomnę tu podstawowe zasady gotowania jajek, by uniknąć niepotrzebnych błędów.

  1. Zawsze zalewaj jajka zimną wodą i doprowadzaj do wrzenia – woda podgrzewając się będzie przewodzić temperaturę do jajek. Jeśli wrzucisz je do już gotującej się wody, drastyczna różnica temperatur może wywołać pękanie skorupki.
  2. Czas gotowania jajek liczymy od zagotowania się wody!
  3. Przed gotowaniem dodaj do wody pół łyżeczki sody, wtedy skorupka łatwiej będzie odchodziła.

😃😃😃