Owoce stanowią istotną część naszego pożywienia. Są bogate w witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Wykorzystujemy je jako surowce kosmetyczne lub elementy dekoracyjne domu, ale najczęściej są dodatkami do potraw. Oto alfabetyczny spis owoców:
- Agrest
- Ananas
- Arbuz
- Aronia
- Awokado
- Banan
- Borówka
- Brzoskwinia
- Cytryna
- Czarny bez
- Czereśnia
- Daktyl
- Dereń
- Dzika róża
- Figa
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszka
- Guawa
- Jabłko
- Jagoda
- Jeżyna
- Kaki
- Kiwi
- Kokos
- Kumkwat
- Liczi
- Limonka
- Malina
- Mandarynka
- Mango
- Melon
- Morela
- Nektarynka
- Opuncja
- Orzech brazylijski
- Orzech laskowy
- Orzech piniowy
- Orzech pistacjowy
- Orzech włoski
- Orzech ziemny
- Papaja
- Pigwa
- Pomarańcza
- Poziomka
- Porzeczka
- Renkloda
- Rokitnik
- Śliwka
- Tarnina
- Truskawka
- Winogrono
- Wiśnia
- Żurawina
Oczywiście powyższa lista mieści tylko te owoce jadalne, które są najlepiej znane w Polsce. Pominięte zostały gatunki egzotyczne takie, jak abiu, amla, dżakfrut czy mangostan.