Alfabetyczna lista warzyw:
- Bakłażan
- Batat
- Bób
- Brokuł
- Brukiew
- Brukselka
- Burak
- Cebula
- Chrzan
- Ciecierzyca
- Cukinia
- Cykoria
- Czosnek
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Fenkuł (koper włoski)
- Groch
- Jarmuż
- Kalafior
- Kalarepa
- Kapar
- Kapusta
- Karczoch
- Koper
- Kukurydza
- Marchew
- Miechunka
- Ogórek
- Oliwka
- Papryka
- Pasternak
- Patison
- Pietruszka
- Pomidor
- Por
- Rabarbar
- Roszponka
- Rukola
- Rzepa
- Rzeżucha
- Rzodkiew
- Rzodkiewka
- Sałata
- Seler
- Soczewica
- Soja
- Szalotka
- Szczaw
- Szczypiorek
- Szparag
- Szpinak
- Ziemniak (kartofel, pyra)
Powyższa lista zawiera warzywa, które są najlepiej znane w Polsce. Pominięte zostały te rzadziej spotykane takie, jak endywia, kiwano, pochrzyn i inne.