Alfabetyczna lista warzyw

Alfabetyczna lista warzyw:
  • Bakłażan
  • Batat
  • Bób
  • Brokuł
  • Brukiew
  • Brukselka
  • Burak
  • Cebula
  • Chrzan
  • Ciecierzyca
  • Cukinia
  • Cykoria
  • Czosnek
  • Dynia
  • Fasola
  • Fasolka szparagowa
  • Fenkuł (koper włoski)
  • Groch
  • Jarmuż
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Kapar
  • Kapusta
  • Karczoch
  • Koper
  • Kukurydza
  • Marchew
  • Miechunka
  • Ogórek
  • Oliwka
  • Papryka
  • Pasternak
  • Patison
  • Pietruszka
  • Pomidor
  • Por
  • Rabarbar
  • Roszponka
  • Rukola
  • Rzepa
  • Rzeżucha
  • Rzodkiew
  • Rzodkiewka
  • Sałata
  • Seler
  • Soczewica
  • Soja
  • Szalotka
  • Szczaw
  • Szczypiorek
  • Szparag
  • Szpinak
  • Ziemniak (kartofel, pyra)

Powyższa lista zawiera warzywa, które są najlepiej znane w Polsce. Pominięte zostały te rzadziej spotykane takie, jak endywia, kiwano, pochrzyn i inne.