Pomysły na czerstwe pieczywo

Zeschło Ci się pieczywo? Nie wyrzucaj!

Nieważne czy to chleb tostowy, razowy czy bagietka – może Ci się przydać🙂 Nie zawsze mamy czas, by kupić świeże pieczywo, a to co nam przyschnie, żal wyrzucać. Zatem jak je wykorzystać ponownie?

Przede wszystkim… jeśli widzisz, że masz za dużo pieczywa, po prostu je zamróź. To świetny sposób, by mieć zapas „pod ręką”. Sprawdzi się szczególnie, gdy masz daleko do sklepu, brakuje Ci czasu na zakupy lub niespodziewanie mają zjawić się goście. Nim włożysz je do zamrażarki, możesz wcześniej podzielić na porcje, by nie rozmrażać później całych zapasów. Pieczywo najlepiej jest rozmrażać w temperaturze pokojowej – niewielkie bułki rozmrożą się w ciągu godziny, natomiast chleb potrzebuje już kilku godzin.

 

 

Oto pomysły na wykorzystanie czerstwego pieczywa:

*odśwież – czerstwy chleb lub bułki wstaw do nagrzanego piekarnika na około 5-7 minut lub na 40 sekund do mikrofali,

*dodaj do mięsa mielonego – zalej mlekiem lub wodą, odciśnij i dodaj do masy mięsnej na kotlety, pasztet, roladę lub klopsa,

* tosty francuskie – to nic innego jak chleb lub bułki namoczone w roztrzepanym jajku i usmażone. Możesz je podać na słodko (z miodem, dżemem) lub na słono (z wędliną, ogórkiem, pomidorem, ziołami),

*zapiekanki lub tosty z opiekacza – kromkę chleba lub przekrojoną bułkę posmaruj masłem, przełóż plastrem szynki oraz sera i wstaw do piekarnika na 15 minut lub… przykryj drugą kromką i podpiecz w opiekaczu,

*grzanki – chleb lub bułkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni (na oleju, oliwie lub maśle), a później użyj np. do zupy, do sałatki,

*domowa bułka tarta – czerstwą bułkę pozostaw na stoliku na kilka dni, by całkiem wyschła i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach – jest idealna do panierowania kotletów oraz zagęszczenia zup i sosów.

😃😃😃