Pieprzyca siewna jest nam wszystkim lepiej znana pod nazwą „rzeżucha”. Stanowi prawdziwą skarbnicę witamin (głównie A, C, K, B2, B6), kwasu foliowego oraz wielu składników mineralnych (żelaza, wapnia, magnezu, potasu, jodu). Pobudza apetyt i poprawia trawienie. Jest polecana w kuracjach oczyszczających organizm. Jedni sieją rzeżuchę dla wartości odżywczych, a inni dla walorów smakowych. Dodaje się ją między innymi do kanapek, sałatek, jajecznicy, koktajli owocowo-warzywnych.
Jak siać rzeżuchę?
Do uprawiania rzeżuchy w warunkach domowych wystarczy Ci woda, talerz i wata (może być też chusteczka higieniczna, płatki kosmetyczne, gaza, lignina lub inny materiał wchłaniający wodę).
- Watę rozłóż na talerzu i obficie polej wodą, by była bardzo mokra.
- Równomiernie rozsyp na niej nasiona rzeżuchy.
- Pozostaw w temperaturze pokojowej i każdego dnia podlewaj wodą, by wata była cały czas mokra.
- Po 2 dniach pojawią się kiełki, a już po 5-6 dniach pojawią się zielone listki gotowe do zjedzenia.