Podsuwam Wam kolejny pomysł na szybką i smaczną sałatkę😉 W jej przygotowaniu najwięcej czasu zajmuje ugotowanie makaronu. Świetnie syci i zaspokaja głód, dlatego często zabierałam ją do pracy. Sprawdzi się również na imprezach, przyjęciach lub pikniku😉
Składniki:
- 200 g makaronu np. kokardki, świderki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (150 g)
- 300 g zielonych oliwek bez pestek (lub czarnych)
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odsącz w durszlaku. Wyjęte z zalewy oliwki pokrój w talarki. Wymieszaj je w dużej misie z ostudzonym makaronem, odsączonym z zalewy tuńczykiem i fasolą. Polej je oliwą i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.