Lemoniada pomarańczowa

Pyszna zdrowa lemoniada z dodatkiem soku z pomarańczy i cytryny🙂 Wspaniale chłodzi i orzeźwia w letnie upalne dni, a do tego jest bogata w witaminy. Dla osłody można dodać klasycznego cukru lub zdrowszego „słodziwa”, np. miodu lub syropu z agawy. Taki domowy napój jest świetnym zamiennikiem „sklepowych napoi” – nie zawiera barwników, konserwantów i jest MNIAM😉

 

 

Składniki (na dzbanek 1,5 litra):

  • 3 duże pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki cukru, cukru trzcinowego lub miodu
  • kilka listków mięty
  • woda
  • opcjonalnie kilka kostek lodu

 

Pomarańcze przekrój na pół. Jedną połówkę pokrój na kawałki i wrzuć do dzbanka wraz z cukrem i listkami mięty. Z cytryny i pozostałych pomarańczy wyciśnij sok – przelej do dzbanka (poj. 1,5 litra) i uzupełnij do pełna wodą. Całość delikatnie wymieszaj łyżką, by cukier się rozpuścił. Najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona, dlatego gotową lemoniadę wstaw do lodówki na 20 minut lub dodaj kostki lodu. Smacznego🙂

Zamiast białego cukru, można użyć: cukru trzcinowego, cukru kokosowego, miodu, syropu klonowego, syropu z agawy. 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *