Babka cytrynowa z majonezem

 

Majonez przeważnie kojarzy nam się z sałatkami i przekąskami. Ale może być też dobrym dodatkiem do ciast, ponieważ nadaje im wilgotności i puszystości. Pomysł na to fajne ciacho podkradłam ze stronki Prześlij Przepis. Zrobiłam lekką modyfikację pod swoją zachciankę – olejek śmietankowy zamieniłam na cytrynowy i wyszła wspaniała puszysta BABKA CYTRYNOWA🙂 Moim zdaniem najlepiej pasuje do niej prosty i orzeźwiający lukier cytrynowy, ale możesz ją wykończyć posypując cukrem pudrem lub polewając polewą czekoladową. To ciacho w sam raz… na piknik w ciepłe dni… do popołudniowej kawy… dla gości… na świąteczny wielkanocny stół🙂

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek majonezu
  • aromat cytrynowy do ciast (8-10 ml)

 

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem lub w malakserze). W misce wymieszaj obie mąki i proszek do pieczenia, następnie stopniowo dodawaj do ubijanych jajek. Na końcu dodaj majonez i aromat cytrynowy. Całość dokładnie wymieszaj – przelej do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 stopni.

 

Jeśli nie masz aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową.

Babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub domowym lukrem (np. cytrynowym).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *