Babka cytrynowa z majonezem

 

Majonez przeważnie kojarzy nam się z sałatkami i przekąskami. Ale może być też dobrym dodatkiem do ciast, ponieważ nadaje im wilgotności i puszystości. Pomysł na to fajne ciacho podkradłam ze stronki Prześlij Przepis. Zrobiłam lekką modyfikację pod swoją zachciankę – olejek śmietankowy zamieniłam na cytrynowy i wyszła wspaniała puszysta BABKA CYTRYNOWA🙂 Moim zdaniem najlepiej pasuje do niej prosty i orzeźwiający lukier cytrynowy, ale możesz ją wykończyć posypując cukrem pudrem lub polewając polewą czekoladową. To ciacho w sam raz… na piknik w ciepłe dni… do popołudniowej kawy… dla gości… na świąteczny wielkanocny stół🙂

 

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek majonezu
  • aromat cytrynowy do ciast (8-10 ml)

 

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem lub w malakserze). W misce wymieszaj obie mąki i proszek do pieczenia, następnie stopniowo dodawaj do ubijanych jajek. Na końcu dodaj majonez i aromat cytrynowy. Całość dokładnie wymieszaj – przelej do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 stopni.

 

Jeśli nie masz aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową.

Babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub domowym lukrem (np. cytrynowym).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *