Lubisz buraczki do obiadu? A co powiesz na buraczki ze śmietaną i czosnkiem?😊 Smakowite, proste i zdrowe – w sam raz do ryb, mięs lub dań obiadowych. Do przygotowania możesz ugotować buraki, upiec je lub wykorzystać te, które zostały po ugotowaniu barszczu.
Dodatki do obiadu…
** Chińska surówka z białej kapusty
** Surówka ze świeżych ogórków
** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego
Składniki:
- 2-3 buraki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz

Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż do rondla i ugotuj (gotuj około 60-90 minut). Pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich drobno posiekaną cebulę, śmietanę, majonez oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dla smaku dopraw solą i pieprzem. Możesz podawać od razu po przygotowaniu, ale sałatka zyska bardziej na smaku, jeśli odstawisz ją na parę chwil, by składniki się przegryzły.
Do przygotowania można użyć buraczki po ugotowaniu barszczu czerwonego.
Mięsne dania…

😃😃😃