Lubisz buraczki do obiadu? A co powiesz na buraczki z sosem czosnkowym?😊 Smakowite, proste i zdrowe. Pasują do wielu potraw – rybnych, mięsnych i wegetariańskich. Do przygotowania możesz ugotować buraki lub upiec je, a nawet wykorzystać te, które zostały po ugotowaniu barszczu.
Składniki:
- 2-3 buraki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka gęstej śmietany 12%
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż do rondla i ugotuj (gotuj około 60-90 minut). Pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich drobno posiekaną cebulę, śmietanę, majonez oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dla smaku dopraw solą i pieprzem. Możesz podawać od razu po przygotowaniu, ale zyska na smaku, jeśli odstawisz ją na pół godziny, by składniki się przegryzły.
Pomysły na buraczki: