Surówka z selerem naciowym

 

Lubię seler naciowy – zwykle dodaję go do zup lub gulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry🙂 Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków🙂

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 jabłko
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

 

Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę – przełóż do miski, polej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Z łodyg selera zdejmij włókna (ja to zrobiłam obieraczką) i pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.

 

 


 

2 thoughts on “Surówka z selerem naciowym”

  1. Ja do tej suróweczki dodaję rodzynki, smakuje też super 🙂 Pozdrawiam i dodam że podoba mi się Twój zbiór przepisów i sposób w jaki opisujesz.

    1. Dziękuję, bardzo mi miło;) Cieszę się, gdy ktoś mi podpowiada nowe dodatki lub urozmaicenia w daniach. Lubię eksperymentować w kuchni. Chętnie następnym razem dorzucę rodzinki do surówki – ciekawa jestem efektu;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *