Jajka w sosie czosnkowym

 

To bardzo łatwy i szybki sposób na gotowane jajka – przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy. Można je podać na śniadanie… przekąskę… lekką kolację … wizytę gości… a także na świąteczny wielkanocny stół🙂

 


Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżka mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz i sól

 

Obłupione ze skorupki jajka przekrój na połówki i poukładaj na talerzu przekrojoną stroną do dołu. Majonez wymieszaj ze śmietaną, mlekiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Za pomocą łyżeczki pokryj sosem jajka. Gotowe danie przechowuj w lodówce (lub chłodnym miejscu).

 

Sos warto przygotować wcześniej, by składniki “się przegryzły” i smak się stał intensywniejszy.

 Po wierzchu możesz posypać… siekany szczypiorek lub koperek, siekaną cebulkę, groszek konserwowy, pieprz mielony, paprykę w proszku.

 


 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *