To bardzo łatwy i szybki sposób na gotowane jajka – przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy. Można je podać na śniadanie… przekąskę… lekką kolację … wizytę gości… a także na świąteczny wielkanocny stół🙂
Składniki:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżka mleka
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól
Obłupione ze skorupki jajka przekrój na połówki i poukładaj na talerzu przekrojoną stroną do dołu. Majonez wymieszaj ze śmietaną, mlekiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Za pomocą łyżeczki pokryj sosem jajka. Gotowe danie przechowuj w lodówce (lub chłodnym miejscu).
Sos warto przygotować wcześniej, by składniki “się przegryzły” i smak się stał intensywniejszy.
Po wierzchu możesz posypać… siekany szczypiorek lub koperek, siekaną cebulkę, groszek konserwowy, pieprz mielony, paprykę w proszku.