Mięso po rosole w sosie śmietanowym

Zaskakująco pyszne danie z mięsem po rosole. Jest bardzo łatwe i szybko się je robi. Do przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników, ale za to efekt jest zaskakująco smaczny. Danie idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację😉 Jeśli chcesz, do sosu możesz dodać warzywa z rosołu lub inne dodatki (paprykę, pieczarki, grzyby, ulubione zioła).

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • mięso z 2-3 ugotowanych udek
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • cebula
  • łyżka masła lub oleju
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz (lub ulubione przyprawy np. pieprz ziołowy, sól czosnkowa, vegeta)

 

 

Mięso wyjęte z rosołu oddziel od kości, rozdrobnij palcami. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Najpierw zeszklij pokrojoną cebulkę, a później dodaj mięso. Całość podsmaż chwilę, po czym wlej śmietankę, dodaj przyprawy i posiekaną natkę. Gotuj na małym ogniu – po kilku minutach śmietanka zacznie gęstnieć tworząc sos. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Dodatki do sosu: koperek, żółty ser, warzywa (por, papryka, groszek konserwowy, kukurydza, czerwona fasolka konserwowa, czosnek), pieczarki, leśne grzyby.

Do podania: ryż, ziemniaki, kasza, placki, kluski (kopytka, kluski śląskie), makaron.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *