Patison smażony w cieście

 

Smażone krążki patisona to szybki i smaczny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu🙂 Mogą być podane z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jak również samodzielnie, np. z sosem czosnkowym, tzatziki lub sosem chili.

 

 

Składniki:

  • 1 patison (ok. 0,8-1 kg)
  • 2 jajka
  • 1 szkl. wody lub mleka (ok. 200 ml)
  • 1 szkl. mąki pszennej (ok. 150 g)
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka w proszku
  • olej do smażenia

 

Obranego patisona pokrój na cienkie plastry (grubość ok. 1 cm). Jeśli nasiona w środku są twarde, wykrój je. W misce wymieszaj jajka, wodę i przyprawy, a później mieszając powoli wsyp mąkę. Ciasto powinno być jednolite i mieć konsystencję gęstej śmietany, by nie spływało z krążków. Każdy kawałek patisona zanurz w cieście i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *