Placki ziemniaczane ze słonecznikiem i płatkami owsianymi

Placki ziemniaczane to wspaniałe danie – niedrogie, bardzo smaczne, a do tego… można je urozmaicać na różne sposoby🙂 Poprzednio podałam przepis na placki ze szpinakiem, a tym razem polecam Wam dodanie garści płatków owsianych i ziaren słonecznika, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze, bardziej sycące i mega chrupiące🙂

 

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach (lub rozdrobnij w malakserze). Dodaj posiekaną cebulę, jajko, mąkę, ziarna słonecznika, płatki owsiane oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje masy ziemniaczanej formując placki i smaż na złoty kolor z obydwu stron.

 

Do placków polecam… gęstą śmietanę 12% lub 18%, twarożek ze szczypiorkiem, zimny sos czosnkowy, keczup, ciepły sos (np. pieczarkowy, mięsny), surówkę lub sałatkę obiadową.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *