Ta sałatka jest świetnym zamiennikiem tradycyjnych gotowanych ziemniaków – świetnie pasuje do schabowego lub kotletów mielonych. Może być też przekąską, lunchem do pracy lub dodatkiem do mięsa na grillowej imprezie🙂
Składniki:
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 2 ogórki szklarniowe
- pęczek koperku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
- sól i pieprz
Ziemniaki ugotuj w mundurkach (gotuj ok. 20 minut, aż będą miękkie). Odlej wodę i odstaw do ostygnięcia. Następnie ściągnij skórkę i pokrój w dużą kostkę. Ogórki obierz i pokrój w kosteczkę, a opłukany wcześniej koperek posiekaj. Wymieszaj je w misce razem z ziemniakami. Dodaj odsączoną z zalewy fasolę, czosnek przeciśnięty przez praskę, a także majonez oraz śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, by smak składników się wymieszał.
Potrawy z piekarnika…
😃😃😃