🙂 …miękki …soczysty …aromatyczny 🙂
Smaczny schabik w sosie własnym – doskonale pasuje do ziemniaków, klusek, kaszy oraz ryżu. Gotując się stopniowo wypełni twój dom wspaniałym apetycznym zapachem🙂 Jest bardzo prosty do przygotowania – wymaga jedynie cierpliwości, ponieważ dość długo się gotuje. 🍞Bezglutenowcy śmiało mogą zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną🍞
Do obiadu polecam…
** Kalafior duszony w śmietanie
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej lub masło)

Schab pokrój w plastry o grubości 1 cm, połóż na patelni i obsmaż na rumiano z obu stron. Przełóż je do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę – przełóż ją wraz z tłuszczem do rondla. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i wlej tyle wody, by sięgała około 2 cm ponad mięso. Całość zagotuj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie. W 1/3 szklanki wody rozmieszaj mąkę, wlej do gotującego się mięsa i od razu wymieszaj łyżką. Gdy tylko sos zgęstnieje, zdejmij z ognia.
Wcześniejsze obsmażenie mięsa sprawia, że sos ma później ciemny kolor.
W rzeczywistości ilość mąki zależy od tego, ile wody użyjesz.
Polecam również…

😃😃😃