Schab w sosie własnym

 

🙂 …miękki …soczysty …aromatyczny 🙂

Smaczny schabik w sosie własnym – doskonale pasuje do ziemniaków, klusek, kaszy oraz ryżu. Gotując się stopniowo wypełni twój dom wspaniałym apetycznym zapachem🙂 Jest bardzo prosty do przygotowania – wymaga jedynie cierpliwości, ponieważ dość długo się gotuje. 🍞Bezglutenowcy śmiało mogą zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną🍞

 

Do obiadu polecam…

** Pomidory w śmietanie

** Kalafior duszony w śmietanie

** Buraczki zasmażane

 

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej lub masło)

 

Schab pokrój w plastry o grubości 1 cm, połóż na patelni i obsmaż na rumiano z obu stron. Przełóż je do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę – przełóż ją wraz z tłuszczem do rondla. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i wlej tyle wody, by sięgała około 2 cm ponad mięso. Całość zagotuj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie. W 1/3 szklanki wody rozmieszaj mąkę, wlej do gotującego się mięsa i od razu wymieszaj łyżką. Gdy tylko sos zgęstnieje, zdejmij z ognia.

 

Wcześniejsze obsmażenie mięsa sprawia, że sos ma później ciemny kolor.

W rzeczywistości ilość mąki zależy od tego, ile wody użyjesz.

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *