Sos bazyliowy (dip)

Gęsty, bardzo aromatyczny sos ze świeżą siekaną bazylią i jogurtem naturalnym😉 Najczęściej polewam nim sałatę, ale jest też świetnym dipem do przekąsek (krakersów, paluszków, wędlin, gotowanych jajek). Może również ciekawie urozmaicić dania z grilla zarówno mięsa, szaszłyki, jak i pieczone warzywa.

 

 

Składniki:

  • garść świeżych liści bazylii
  • łyżka majonezu
  • 180-200 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pierz

 

Bazylię opłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz i bardzo drobno posiekaj. W miseczce połącz majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i bazylię. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sos możesz podać zaraz po przygotowaniu, ale zyska lepszy smak, jeśli odstawisz go do lodówki na minimum pół godziny (składniki się przegryzą).

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *