Sos bazyliowy (dip)

Gęsty, bardzo aromatyczny sos ze świeżą siekaną bazylią i jogurtem naturalnym😉 Najczęściej polewam nim sałatę, ale jest też świetnym dipem do przekąsek (krakersów, paluszków, wędlin, gotowanych jajek). Może również ciekawie urozmaicić dania z grilla zarówno mięsa, szaszłyki, jak i pieczone warzywa.

 

Pomysły na przekąski…

** Pasta z tuńczykiem i jajkiem

** Przekąska z jajkiem

** Jajka po polsku

** Mini tortille z szynką i sałatą lodową

 

Składniki:

  • garść świeżych liści bazylii
  • łyżka majonezu
  • 180-200 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pierz

 

Bazylię opłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz i bardzo drobno posiekaj. W miseczce połącz majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i bazylię. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sos możesz podać zaraz po przygotowaniu, ale zyska lepszy smak, jeśli odstawisz go do lodówki na minimum pół godziny (składniki się przegryzą).

 

 

 

 

 

 

Sprawdź też inne sosy:

 

Sos z fetą (dip)

 

Sos curry (dip)

 

Słodko-ostry sos chili

 

Sos musztardowy (dip)

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *