Lubię seler naciowy – zwykle dodaję go do zup lub gulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry🙂 Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków🙂
Inne surówki…
** Surówka ze świeżych ogórków
** Chińska surówka z białej kapusty
** Surówka z surowych buraków i jabłka
Składniki na 2 porcje:
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 średnia marchewka
- 1 jabłko
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz

Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę – przełóż do miski, polej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Z łodyg selera zdejmij włókna (ja to zrobiłam obieraczką) i pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.
Dla mięsożerców…

😃😃😃