Surówka z selerem naciowym

 

Lubię seler naciowy – zwykle dodaję go do zup lub gulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry🙂 Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków🙂

 

Inne surówki…

** Surówka ze świeżych ogórków

** Chińska surówka z białej kapusty

** Surówka z surowych buraków i jabłka

 

Składniki na 2 porcje:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 jabłko
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

 

Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę – przełóż do miski, polej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Z łodyg selera zdejmij włókna (ja to zrobiłam obieraczką) i pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *