Zupa jarzynowa z pulpetami

 

Lubicie zupy jarzynowe? Mam nadzieję, że tak, bo są bardzo wartościowe🙂 Nie tylko zaspokajają głód, ale też nawadniają organizm oraz dostarczają witamin i minerałów. A jeśli macie ochotę, tak jak ja możecie wzbogacić taką zupę mięsną wkładką🙂 Jest lekka dla żołądka, a jednocześnie pożywna i sycąca. 🍞Jeżeli cierpicie na alergię na gluten lub nietolerancje pokarmową, do zrobienia pulpetów użyjcie mąki ziemniaczanej i bułki bezglutenowej🍞

 

 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • pół pęczka świeżego koperku
  • łyżka masła

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa)
  • woda lub mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko

 

Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz doprawić mięso przyprawami – ja tego nie robię🙂 Obierz ziemniaki, marchew, pietruszkę. Pokrój je razem z selerem, a następnie przełóż do rondla, zalej bulionem i zagotuj. Z mięsa uformuj kulki o wielkości włoskiego orzecha, włóż je do gotującego się wywaru i pozostaw na ok. 5 minut pod przykryciem,by pulpety lekko stężały. Delikatnie wymieszaj łyżką, dodaj posiekaną cebulę podsmażoną na maśle i gotuj jeszcze ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj posiekany koperek, sos sojowy oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmij rondel z ognia.

 

Po zdjęciu z ognia zupę w rondlu możesz zabielić śmietaną lub dodać ją bezpośrednio do talerza – da to gwarancję, że śmietana się nie zwarzy.

Jeśli chcesz, dodaj także… pora, groszek lub fasolkę konserwową, fasolkę szparagową, czosnek, korzeń selera, brokuły, kalafior, brukselkę.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *