Lubicie zupy jarzynowe? Mam nadzieję, że tak, bo są bardzo wartościowe🙂 Nie tylko zaspokajają głód, ale też nawadniają organizm oraz dostarczają witamin i minerałów. A jeśli macie ochotę, tak jak ja możecie wzbogacić taką zupę mięsną wkładką🙂 Jest lekka dla żołądka, a jednocześnie pożywna i sycąca. 🍞Jeżeli cierpicie na alergię na gluten lub nietolerancje pokarmową, do zrobienia pulpetów użyjcie mąki ziemniaczanej i bułki bezglutenowej🍞
Składniki:
- 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
- pół pęczka świeżego koperku
- łyżka masła
- 500 g mięsa mielonego
- 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
- 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa)
- woda lub mleko do namoczenia bułki
- 1 jajko

Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz doprawić mięso przyprawami – ja tego nie robię🙂 Obierz ziemniaki, marchew, pietruszkę. Pokrój je razem z selerem, a następnie przełóż do rondla, zalej bulionem i zagotuj. Z mięsa uformuj kulki o wielkości włoskiego orzecha, włóż je do gotującego się wywaru i pozostaw na ok. 5 minut pod przykryciem,by pulpety lekko stężały. Delikatnie wymieszaj łyżką, dodaj posiekaną cebulę podsmażoną na maśle i gotuj jeszcze ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj posiekany koperek, sos sojowy oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmij rondel z ognia.
Po zdjęciu z ognia zupę w rondlu możesz zabielić śmietaną lub dodać ją bezpośrednio do talerza – da to gwarancję, że śmietana się nie zwarzy.
Jeśli chcesz, dodaj także… pora, groszek lub fasolkę konserwową, fasolkę szparagową, czosnek, korzeń selera, brokuły, kalafior, brukselkę.