Zupa kalafiorowa

 

Łatwa i prosta!🙂

Choć kalafiorową każdy robi inaczej, ja podaję przepis na swoją wersję… lub raczej lekko zmodyfikowaną zupę mojej mamy🙂 Moja modyfikacja polega na tym, że w tym samym rondlu najpierw podsmażam cebulę z marchewką, a dopiero potem dodaję bulion i pozostałe składniki. Zupka bardzo łatwa i smaczna. Polecam nie tylko w sezonie letnim, ale też przez cały rok🙂

 

 

Składniki:

  • 1  kalafior
  • 4-5 ziemniaków
  • 1-2 marchewki
  • 2,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • ewentualnie dodatkowo 100 ml śmietany 18% do zabielenia

 

Kalafiora podziel na różyczki. Cebulę i marchewkę pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż je w rondlu na maśle, aż cebula się zeszkli. Następnie wlej bulion i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz  różyczki kalafiora. Całość gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. 10-15 minut). Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Ugotowaną zupę zestaw z ognia.

 

Lubię zabielane zupy, dlatego… śmietanę mieszam w miseczce lub kubku z kilkoma łyżkami zupy. Do rondla zdjętego z ognia dodaję  zahartowaną śmietanę, a następnie całość mieszam. Nie gotuję ponownie. Ten zabieg sprawi, że śmietana się nie zwarzy.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *