Łatwa i prosta!🙂
Choć kalafiorową każdy robi inaczej, ja podaję przepis na swoją wersję… lub raczej lekko zmodyfikowaną zupę mojej mamy🙂 Moja modyfikacja polega na tym, że w tym samym rondlu najpierw podsmażam cebulę z marchewką, a dopiero potem dodaję bulion i pozostałe składniki. Zupka bardzo łatwa i smaczna. Polecam nie tylko w sezonie letnim, ale też przez cały rok🙂
Składniki:
- 1 kalafior
- 4-5 ziemniaków
- 1-2 marchewki
- 2,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- ewentualnie dodatkowo 100 ml śmietany 18% do zabielenia

Kalafiora podziel na różyczki. Cebulę i marchewkę pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż je w rondlu na maśle, aż cebula się zeszkli. Następnie wlej bulion i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz różyczki kalafiora. Całość gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. 10-15 minut). Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Ugotowaną zupę zestaw z ognia.
Lubię zabielane zupy, dlatego… śmietanę mieszam w miseczce lub kubku z kilkoma łyżkami zupy. Do rondla zdjętego z ognia dodaję zahartowaną śmietanę, a następnie całość mieszam. Nie gotuję ponownie. Ten zabieg sprawi, że śmietana się nie zwarzy.