…szybka …łatwa …smaczna …zrobiona z prostych składników🙂
Bardzo dobra zupa ziemniaczana z kiełbasą, czosnkiem i majerankiem🙂 Jest niedroga, bardzo smaczna i doskonale zaspokaja głód. Jej apetyczny zapach błyskawicznie rozejdzie się po Twoim domu i wywoła burczenie w brzuchach domowników🙂
Składniki (na 3-litrowy rondel):
- 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 cebula
- 250 g kiełbasy w lasce (np. podwawelska, śląska)
- 5-6 średnich ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 100 ml słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- łyżka majeranku
Ziemniaki obierz i opłucz. W rondlu rozpuść masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę. Gdy cebula będzie już zeszklona, dodaj majeranek, ziemniaki pokrojone w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę – całość zalej bulionem i gotuj przez ok. 10 minut (do miękkości ziemniaków). Dopraw solą i pieprzem. W kubku rozmieszaj śmietanę z mąką, a następnie dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, a następnie gotową zupę zdejmij z ognia.
Rady:
1. Możesz również dodać boczek wędzony, kabanosy, białą kiełbasę lub frankfurterki.
2. Jeśli w czasie smażenia kiełbasa z cebulą zaczną się przypalać, dodaj trochę wody.
3. W przepisie jest podana słodka śmietana 18%, ale jeśli postanowisz użyć kwaśnej, zahartuj ją przed dodaniem do zupy (wymieszaj w miseczce z chochą gorącego wywaru).