Zupa Kartoflanka

 

…szybka …łatwa …smaczna …zrobiona z prostych składników🙂

Bardzo dobra zupa ziemniaczana z kiełbasą, czosnkiem i majerankiem🙂 Jest niedroga, bardzo smaczna i doskonale zaspokaja głód. Jej apetyczny zapach błyskawicznie rozejdzie się po Twoim domu i wywoła burczenie w brzuchach domowników🙂

 

 

Składniki (na 3-litrowy rondel):

  • 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 cebula
  • 250 g kiełbasy w lasce (np. podwawelska, śląska)
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • łyżka majeranku

 

Ziemniaki obierz i opłucz. W rondlu rozpuść masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę. Gdy cebula będzie już zeszklona, dodaj majeranek, ziemniaki pokrojone w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę – całość zalej bulionem i gotuj przez ok. 10 minut (do miękkości ziemniaków). Dopraw solą i pieprzem. W kubku rozmieszaj śmietanę z mąką, a następnie dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, a następnie gotową zupę zdejmij z ognia.

 

Rady:

1. Możesz również dodać boczek wędzony, kabanosy, białą kiełbasę lub frankfurterki.

2. Jeśli w czasie smażenia kiełbasa z cebulą zaczną się przypalać, dodaj trochę wody.

3. W przepisie jest podana słodka śmietana 18%, ale jeśli postanowisz użyć kwaśnej, zahartuj ją przed dodaniem do zupy (wymieszaj w miseczce z chochą gorącego wywaru).

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *