Zupa pieczarkowa

 

Smaczna zupka!

Przepis jest prosty i co najlepsze zawsze się udaje. W czasie gotowania wypełnia dom wspaniałym apetycznym zapachem pieczarek🙂 Pod koniec gotowania część zupy miksuję, dzięki czemu pieczarkowa jest bardziej esencjonalna i ma bardziej wyrazisty smak (podobnie robię z zupą fasolową).

 

 

Składniki (na 3-litrowy rondel):

  • 1  cebula
  • łyżka masła
  • 500 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

 

W rondlu rozpuść masło i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i duś przez 5 minut pod przykryciem (w tym czasie pieczarki puszczą sok). Do rondla wrzuć pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz wlej bulion – gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Do oddzielnego głębokiego pojemnika nadepnij 2 chochle gęstej zupy, dodaj śmietankę i natkę pietruszki – zmiksuj blenderem, a następnie wlej z powrotem do rondla. Do smaku dopraw solą i pieprzem.

 

Do „zabielania” zup w rondlu zwykle używam śmietanki 22% lub 30%, ponieważ im większa zawartość tłuszczu, tym mniejsza szansa, że śmietana się zważy w czasie gotowania.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *