Zupa serowo-cebulowa

 

Zupy nie są nudne🙂

Szukając nowego pomysłu na coś dobrego znalazłam przepis na zupę serowo-cebulową w Codogara.pl  – wprowadziłam kilka drobnych zmian w mojej wersji, ale tu i tak podaję Wam odniesienie do oryginału (filmik)🙂 Bardzo fajna delikatna zupka z serków topionych zrobiona na bulionie. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Doskonała …do obiadu … na imprezę …lub by dotrzeć przez żołądek do czyjegoś serca🙂

 

 

Składniki:

  • 2-3 średnie cebule
  • 1,5 l bulionu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 serki topione śmietankowe (3x 100g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • zioła prowansalskie
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • do podania grzanki

 

W rondlu rozgrzej masło z oliwą i przyrumień posiekaną cebulę (uważaj, by nie przypalić). Wlej wino i duś aż alkohol odparuje (ok. 7 minut). Następnie wlej bulion i serki topione rozdrobnione palcami. Całość gotuj ok. 15 minut mieszając co chwilę. Pod koniec gotowania wlej śmietankę i dopraw zupę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kurkumą. Gotową zupę zdejmij z ognia, by lekko przestygła i zgęstniała.

 

Zupę możesz podać z… grzankami, pieczywem czosnkowym, pitą, ciabattą, groszkiem ptysiowym, kostkami ugotowanego ziemniaka, paluszkami z ciasta francuskiego, świeżym szczypiorkiem, natką pietruszki, prażoną cebulką, prażonymi pestkami dyni.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *