Każdy ma swój własny sposób na zasmażane buraczki… i ja też🙂 Ten sposób jest najprostszy, nieco inny niż uczyła mnie moja mama – mianowicie nie dodaję mąki, a zamiast octu daję sok z cytryny🙂 Są smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek, ryżu, kaszy, makaronu, placków, kotletów oraz różnego typu mięs.
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- cukier
Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż do rondla i ugotuj (gotuj około 60-90 minut). Pozostaw do ostudzenia. Obierz, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach. Wymieszaj je z przyprawami – solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć buraczki i smaż przez krótką chwilę na małym ogniu (maksymalnie 5 minut). Gotowe🙂
Do buraczków możesz dodać również tarte jabłko lub posiekaną cebulkę. Jeśli nie masz pod ręką cytryny, do smaku możesz je doprawić octem lub kwaskiem cytrynowym.
Jeśli z buraczków wycieknie dużo soku, wystarczy, że po wierzchu równomiernie posypiesz łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszasz i mieszając podsmażysz jeszcze przez 2 minuty.
Do przygotowania można użyć buraczki po ugotowaniu barszczu czerwonego.