Chaczapuri adżarskie to taka gruzińska pizza🙂 Ma kształt łódki uformowanej z drożdżowego ciasta, a w jej środku jest lekko słony farsz serowy i jajko. O tym daniu po raz pierwszy dowiedziałam się od koleżanki, dla której chaczapuri jest przyjemnym wspomnieniem z wypadu do Gruzji. Zaciekawiona jej zachwalaniem zamówiłam je w gruzińskiej knajpce na Warszawskiej Starówce. Początkowo zniechęcało mnie jajko, ale gdy już spróbowałam, byłam zachwycona!🙂 Pycha!🙂 Właścicielka nawet poinstruowała, jak prawidłowo powinno się je jeść, czyli… po otrzymaniu gorącego placka należy widelcem lub kawałkiem ułamanego koniuszka placka wymieszać farsz. Następnie odrywać brzegi, maczać w nadzieniu i… już tylko cieszyć się smakiem (zobacz przykładowy filmik)🙂 W domowym zaciszu zmajstrowałam chaczapuri, które smakiem łudząco przypomina to, które jedliśmy w restauracji. Zapraszam do przepisu🙂
Składniki na (2 chaczapuri):
- 300 g mąki pszennej (ok. 1 3/4 szklanki)
- 4 g drożdży instant (1 pełna łyżeczka) lub 10 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 125 g sera mozzarella
- 125 g sera feta
- 2 jajka
- do podania 2 kosteczki masła (ok 5-10 g)
W głębokiej misce wymieszaj przy pomocy łyżki ciepłą wodę, jogurt naturalny, drożdże i cukier. Mieszając stopniowo wsypuj mąkę, aż ciasto powoli zacznie zbijać się w kulę. Przełóż na blat i podsypując mąką wyrabiaj je dłońmi. Jeśli nadal będzie za luźne, wyrabiając podsyp mąką. Gotowe ciasto podziel na dwie równe kule i odstaw na godzinę, by podwoiło objętość. W tym czasie mozzarellę i ser feta drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek podsypując mąką. Boki placków z obu stron zawiń do środka, a końcówki zlep formując łódki. Ostrożnie przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do środka każdej łódki włóż farsz serowy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 220 stopni (bez termoobiegu) przez około 15-20 minut, aż się zarumienią. Następnie wyjmij, widelcem zrób lekkie wgłębienie w serze i wbij po 1 jajku do każdej łódki. Wstaw do piekarnika ponownie na 2-3 minuty. Wyjmij i podawaj jeszcze gorące z kosteczką masła.
Jeśli nie masz jogurtu naturalnego, możesz użyć mleka, śmietany lub maślanki.
Jeśli chcesz, możesz ciasto podzielić na więcej części i zrobić mniejsze chaczapuri. Wtedy jednak radzę na wierzch położyć samo żółtko, ponieważ całe jajko może się nie zmieścić i wylać poza łódkę🙂
Ciekawie napisane. Chciałbym wyrazić uznanie za Twoją pracę. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Gratki. Będę częściej zaglądał.